A korábbi évekhez hasonlóan 2023. október 04-én ismét meghívást kaptunk az Országos Rendőr-főkapitányságra a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ által szervezett VII. Roma származású rendőrök konferenciájára, aminek a fő támogatója most is a Hanns Seidel Alapítvány volt.

A konferenciára összesen százharminc regisztrált érdeklődő és résztvevő érkezett a pályaorientációs képzést folytató középiskolákból, a Rendőrség területi szerveitől, az országos roma önkormányzat és 5 vármegyei cigány kisebbségi önkormányzatoktól, valamint a rendőrképzést folytató intézményektől.

A rendezvényt dr. Bak Sándor r. ezredes úr, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Pozsgai Zsolt r. vezérőrnagy személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes úr mondta el köszöntő beszédét. Pinczésné Kiss Klára r. ezredes asszony, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgató-helyettese, Rendőrképző Akadémia intézményvezetője ismertette a roma származású fiatalok rendőrré válását elősegítő pályázat célját és az eddigi eredményeit, valamint ismertette a ROKK igazgatójának új pályázati felhívását is.

A folytatásban tíz fiatalabb és idősebb kolléga mesélte el a szakmai életútját és engedett bepillantást a magánéletétbe. A résztvevő előadók mindegyike megvilágította, hogy a rendőrség számukra egy kitörési lehetőség is volt az addigi életükből még akkor is, ha a család és a barátok ezt nem minden esetben helyeselték, de Ők megvalósították az álmaikat és rendőrök lettek, vagy lesznek.

Iskolánkat Mezei Patrícia másodéves és Gombos Gyula elsőéves tanulók képviselték, akik szintén beszámoltak életútjukról, romaként a világról és a rendőrségről alkotott nézeteikről, valamint a jövőbeli terveikről. Büszkék vagyunk rájuk, hogy bátran kiálltak és elmesélték saját történetüket. A tanulóinkat támogatta és elkísérte a konferenciára Görcsös Andrea főelőadó és Bárány Roland r.alezredes úr is.

Igazán érdekes, esetenként megindító volt ezt a nézőpontot is megismerni, ami mindenki számára sok tanúságot, a résztvevő középiskolás diákok számára pedig pozitív, követendő példát jelent.

Köszönjük, hogy ismét jelen lehettünk, várjuk a következő évi konferenciát is, hogy az évről évre hozzánk érkező tehetséges és elhivatott roma tanulók jövőre is bemutatkozhassanak.

 

MRVT facebook oldala|MRVT youtube csatornája