Fõ tartalom

hétfő, 22 szeptember 2014 00:00

Bűnügyi Szaktanfolyam

BŰNÜGYI SZAKTANFOLYAM (BÜ)

 

A szaktanfolyam célcsoportja:

Bűnügyi munkakörökben dolgozó, illetve ilyen feladat ellátására tervezett, de bűnügyi szakképesítéssel még nem rendelkező rendőrségi tiszthelyettes dolgozók.

A képzés időtartama:

3 hét tanintézeti képzés, majd 2 hét szakmai gyakorlat. A képzést szaktanfolyami vizsga zárja a kezdést követő 8. vagy 9. héten.

A képzés célja:

A már megszerzett alapismeretek továbbfejlesztése, gyakorlása, új szakmai ismeretek feldolgozása, egyéni jártasságok és készségek kialakítása.

Ennek megfelelően a tanintézeti foglalkozások tréning típusúak, az ismeretalkalmazás és gyakorlás módszerének segítségével.

Az előzetes tudás felmérése a képzés kezdetén írásbeli szintfelméréssel történik, az korábban kiadott ellenőrző kérdések alapján.

  • A szaktanfolyam megismerteti a résztvevővel a jogi szabályozás új elemeit és azok értelmezését, a leggyakrabban előforduló bűncselekmények esetében az eljárás rendjét, bevált gyakorlatát.
  • A szaktanfolyam jártassá teszi a résztvevőt a rendkívüli halálesetek közigazgatási eljárásban történő vizsgálatában, a nyomozási terv elkészítésében, a kriminálmetodikai ajánlások alapján a gyakorlati feladatok végrehajtásában.
  • A szaktanfolyam során a hallgató készség szinten elsajátítja a feljelentési jegyzőkönyv elkészítésének menetét, a kihallgatási taktikák alkalmazásához szükséges szakmai képességeket, a szemle, a helyszíni kihallgatás, a bizonyítási kísérlet, a felismerésre bemutatás, a szembesítés, a büntetőeljárási kényszerintézkedések, a házkutatás, őrizetbe vétel során végrehajtandó feladatok gyakorlati alkalmazását, az ügyfeldolgozáshoz egységesen használt program használatát.

A vizsga:

A vizsgára bocsátás feltétele a kéthetes szakmai gyakorlaton egy fiktív bűncselekmény iratainak elkészítése és összeállítása.

A bűnügyi szaktanfolyami vizsga szóbeli és gyakorlati részből tevődik össze.

  • A szóbeli vizsgarész a szakmai gyakorlaton készített, és határidőre leadott szakanyaggal kapcsolatos kérdések megválaszolásából áll.
  • A gyakorlati vizsgarész a szaktanfolyam ismeretanyagába tartozó gyakorlati feladat végrehajtását tartalmazza.

 

Szaktanfolyami képzésekhez kapcsolódó dokumentumok:

pdf dokumentum letöltése Általános tájékoztató

pdf dokumentum Bűnügyi Szaktanfolyam jelentkezési lap

 

Megjelent: 27644 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 03 február 2020 09:48