Fõ tartalom

kedd, 21 június 2022 12:09

A TRIDENT pályázat munkamegbeszélés és bemutatása Magyarországon

Írta: Juhászné Gazsi Melinda
Értékelés:
(0 szavazat)

A Kolozsvári "Septimiu Muresan" Rendőriskola (Románia), a Rhineland-Palatinate Rendőr Egyetem (Németország), a Miskolci Rendvédelmi Technikum (Magyarország) képviselői 2022. június 13-16. között találkoztak Miskolcon a TRIDENT pályázat második transznacionális találkozóján. A TRIDENT "Guiding the guide – an Europian approach of police internship" / "Az irányító irányítása – a rendőri szakmai gyakorlat európai megközelítése" című pályázat az Erasmus plusz Program finanszírozásával valósul meg.

Ez volt az első alkalom, hogy mindhárom pályázati partner személyes részvételével tartottunk eredményes munkamegbeszélést három cél érdeklében.

Az első cél, a projekt hét szellemi termékének és pénzügyi helyzetének naprakész bemutatása volt, valamint a végrehajtási időszakasz 2023. március 31-ig történő módosítása miatt szükségessé vált a következő időszak elemzése és a megvalósításra irányuló javaslatok egyeztetése.

A szellemi termékek közül kettő már elkészült angol, román és magyar változatban: O1 - "A mentorok foglalkozási szabványának alapelemei" és O4 - "Szakmai gyakorlati útmutató". Még kettő a befejezéséhez közeledik: O2 - "A mentorképzés tanulmányi programterve" és O3 - "A mentorképzés tanterv projektje". Az O5 termékek fejlesztése - "Mentorok szakmai gyakorlati útmutatója" és O6 - "Tanulók szakmai gyakorlati útmutatója" folyamatban van. O7 - "TRIDENT Oktatási Platform" - létrejött és folyamatosan frissül.

A találkozó második célja a rendőri beavatkozások oktatási forgatókönyveinek közös filmrögzítése volt. Az oktató videók két esetet dolgoztak fel: ha kábítószer gyanús anyagokat tartalmazó csomagot találnak, és ha eszméletlen személy felfedezése esetén lezajló rendőri intézkedés (beleértve az elsősegélyt is) témakörben. Az iskolánk tanulói által alakított "színészek" részesei lesznek a TRIDENT Platformon meglévő virtuális könyvtárnak. A videók a projekt keretében megszerzett modern technológiai eszközök felhasználásával (360 fokos kamerák, drón) készültek és VR szemüveg használatával lesznek megtekinthetőek.

A miskolci iskola által június 15-16-án szervezett "Rendőrségi szakmai gyakorlat - a mentor szakmai továbbképzése a munkahelyi tanulás kulcseleme" elnevezésű multiplikáló rendezvényen a három partner részvétele adta az utazás harmadik célját. A kolozsvári rendőriskola képviselői a "VR/360 fokos szemüvegek által kínált lehetőségek az oktatásban", a Rhineland-Palatinate Rendőr Egyetem képviselői "Mentorálás a Rajnavidék-Pfalzi rendőrképzésben" címmel tartottak előadást.

A rendezvényen 55 fő vett részt a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a megyei rendőri szervek mentorálással foglalkozó különböző szervezeti szintjeinek képviselői, a rendőri és oktatási társszervek képviselői, a romániai nagyváradi határrendész, a campinai és a szlovákiai kassai rendőrképző iskola küldöttei, valamint a sajtó képviselői részéről.

Mindhárom rendezvény eredeti célkitűzéseinek maradéktalanul megfelelt és eredményesen valósult meg.

TRIDENT PROJEKT
Az irányító irányítása – a rendőri szakmai gyakorlat európai megközelítése
2020-1-RO01-KA202-080136

A szakmai gyakorlat a rendőrképzés fontos részét képezi. A mentor szerepe alapvető fontosságú abban, hogy a tanulóknak a minőségi élményt teremtve kínál lehetőséget az ismeretanyag, a kompetenciák és a készségek megszerzésére. A rendőrök oktatása és képzése az integráció, a diverzitás, a mobilitás és a migráció Európájában valósul meg. A nemzetközi történések jelentős változásokat hoznak a rendőri munkában, s szemtanúi vagyunk annak, hogy mennyire különböző területeken szükséges a rendvédelmi szervek intézkedése. Életbevágóan fontos globális, nemzetközi megoldást találni a különböző helyzetek kezelésére (pl. a világjárvány kezelésére).

Ilyen körülmények között három ország, Románia, Németország és Magyarország rendőrképző intézményei – a Kolozsvári „Septimiu Muresan” Rendőriskola, a Rhineland-Palatinate Rendőr Egyetem, a Miskolci Rendvédelmi Technikum stratégiai partnerségben egyesítették erőfeszítéseiket azzal a céllal, hogy egységes gyakorlati képzési keretrendszert hozzanak létre a mentorok kompetenciáinak fejlesztésével valamint a szakmai gyakorlatnak az oktatás és szakképzés területén megjelenő európai trendeknek megfelelő megszervezésével.

Ezen cél elérése érdekében négy nagy célkitűzés született:

  1. az objektivitás és minőség erősítése a rendőrképző intézményekben tanulók szakmai gyakorlatának szervezésében azáltal, hogy korrelálják a mentorok oktatási módszereit és eszközeit a tanulási program tanulói eredményeivel, és útmutatókat hoznak létre erre a tevékenységre vonatkozóan;
  2. a munkáltatói elvárásokra alapozott tanulmányi program létrehozása, amely a hivatásos mentorok számára szükséges kompetenciák megszerzését célozza;
  3. a tanítás és munkahelyi tanulás hatékonyságának növelése innovatív IT eszközök használatával;
  4. a mentor szerepének erősítése a tanulók állampolgári nevelésében a sokszínűségre, a marginalizált csoportokkal kapcsolatos jogállami alapelvekre való tekintettel.

A pályázat eredménye szellemi termékek sorozata lesz: A mentorok foglalkozási szabványának alapelemei; A mentor képzés tanulmányi programterve; A mentorképzés tanterv projektje; Szakmai gyakorlati útmutató; Mentorok szakmai gyakorlati útmutatója; Tanulók szakmai gyakorlati útmutatója; TRIDENT oktatási platform.

A mentorok valamennyi szellemi terméknek célcsoportját képezik. Egységes szakmai és képzési keretrendszert fognak kapni, amely alkalmazkodik az új nemzetközi követelményekhez, és még számos didaktikai eszközt és módszert, amelyek segíteni fogják őket mentori tevékenységükben. A mentorokat megbízó rendőri szervek egyértelmű kiválasztási és értékelési kritériumokkal fognak rendelkezni, és biztosítható lesz, hogy a mentorok tevékenysége minőséget képviseljen, és olyan képesítésen alapuljon, amelynek van képzési szabványa. A három ország rendőrképző intézménye fel tudja használni ezeket az eszközöket a mentorok képzésének megszervezésében és a tanulók szakmai gyakorlatának irányításában. Ezen kívül a tanulók szintén hasznát vehetik a nekik dedikált útmutatónak és az oktatási platformnak, ami egy tanulási, értékelési és kommunikációs eszköz is lesz.

A projekt erősíteni fogja a kapcsolatot az oktatási intézmények és a rendőri szervek között mindhárom országban. Az elkészült szellemi termékek elhelyezésre kerülnek a partnerek weboldalain, és a partnerország valamennyi rendőre számára hozzáférhető lesz, csakúgy, mint más európai partner rendőri szerv számára.

Sajtómegjelenés:

minap.hu cikk: Rendvédelmi tapasztalatcserét tartottak

minap.hu video: Rendőrségi szakmai konferencia

TRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélésTRIDENT munkamegbeszélés

headtr

Megjelent: 269 alkalommal