Fõ tartalom

hétfő, 02 május 2022 09:41

DADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi Technikumban

Írta: Bárány Zoltán
Értékelés:
(0 szavazat)

A Miskolci Rendvédelmi Technikumban idén immáron 25. éve folyik DADA oktatókat képző oktató-nevelői munka. A DADA az ORFK biztonságra nevelő iskolai programja. A programban olyan felkészített rendőrök vesznek részt, akik önkéntesen vállalják, illetve képesnek érzik magukat, hogy a program tematikája szerint általános iskolás gyermekeknek tartsanak rendszeres foglalkozásokat.

2022. április 28-án, mint minden évben idén is vizsgát tettek, elsős hallgatóink a bűnmegelőzés és DADA szakkör ismereteiből, és szereztek képesített DADA oktatói bizonyítványt. Az idén a képesített oktatók létszámát 16 fővel gyarapítottuk. Iskolánkban szakköri tevékenység formájában egy éven át heti alkalmanként oktatjuk a DADA programot, készítjük fel tanulóinkat az oktató tevékenységre. A képzés során a tárgyi ismereteken túl didaktikai, módszertani oktatásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Megismerhetik fiataljaink a modern kooperatív tanulási, média, drámapedagógiai módszereket, hogy a rendőr „szinte" pedagógusként tudja átadni tudásanyagát az általános iskolás tanulóknak.

DADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi TechnikumbanDADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi TechnikumbanDADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi TechnikumbanDADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi TechnikumbanDADA oktatók képzése a Miskolci Rendvédelmi Technikumban

Természetesen, a tanfolyam megköveteli, hogy számot adjanak megszerzett tudásukról. Évek óta iskolánk is bonyolít DADA képzést lezáró képesítő vizsgát, melyet neves szakmai bizottság vezet, elnöke ez évben az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának DADA koordinátora Fehér Tünde alezredes asszony volt. A képzést követően tehát tanulóink olyan képesítő bizonyítványt kapnak, amely feljogosítja őket arra, hogy a program szerint meghatározott órakeretben a gyermekekkel együtt dolgozzák fel azokat a témákat, amelyek a konfliktusok, veszélyek biztonságos megoldásához nyújtanak hathatós segítséget, támogatást. A képesített DADA oktatók felvehetik a kapcsolatot az iskolákkal, majd a kapitányság együttműködési megállapodást köt, amely értelmében a két fél az iskola és a rendőrség közötti együttműködés alapján folyhat a program, a DADA oktató végezheti a nevelő oktató tevékenységét. A Miskolci Rendvédelmi Technikumban először az 1998-99-es tanév során indult DADA képzés, azóta 410 fő végezett sikeresen, és szerzett oktatásra feljogosító bizonyítványt. Így méltán lehetünk büszkék arra, hogy iskolánk nem csak jól képzett rendőröket bocsát ki, hanem tanulóink élnek a lehetőséggel és már tanulmányaik során többlettudásra tesznek szert, illetve plusz képesítést szereznek.

Megjelent: 421 alkalommal