Fõ tartalom

szerda, 20 április 2022 13:41

Digitális Témahét 2022.

Írta: Papp Orsolya
Értékelés:
(5 szavazat)

A 2021/2022. tanévben is felkerült iskolánk a Digitális Témahét programtérképére, a „Pedagógiai projekt(ek)et megvalósító pedagógusok” pályázat Szakképzési projektek kategóriában az Alapozó Ismereti Szakcsoport állományából Papp Orsolya r. alezredes, mesteroktató, iskolánk informatika tanára nyújtott be pályázatot.

A pályázat címe: "Halló, ki beszél? Utazás a rendvédelmi hírközlés világába."

A projekt iskolánk Szakképzési Szakmai programjábanban meghatározott Rendőrtiszthelyettes technikus (5 1032 18 03) nappali rendszerű szakképzés, Rendvédelmi híradástechnikai alapismeretek (2.2.3.2 jelölésű) 10 tanórás tananyagát dolgozza fel, ugyanannyi időtartamban, projekt formában. A projekt alapkérdése: "Milyen eszközökkel és milyen módon kommunikálhatnak a szolgálatellátás során a rendőrök egymással és a Tevékenység Irányítási Központtal?"

A projektben iskolánk tanulói vehetnek részt, de adaptálható a rendészeti ügyintéző és a közszolgálati ügyintéző képzési programokhoz is.

A projektben a tanulók egy történetbe csöppennek, Járőr Tamás rendőr tanuló, BM szervnél folytatott szakmai gyakorlati képzésének első szolgálati napjaiba kapcsolódnak be. Tamás a mentorától, Rendőr Réka rendőr zászlós asszonytól különféle, híradástechnikai eszköz használatával megoldandó feladatot kap, de rögtön nem jut eszébe, hogyan is oldhatná meg azt. A szolgálati feladat képregényes formában kerül megfogalmazásra.

Tamás segítséget kap Pollytól, a virtuális mentortól, aki a projektben résztvevő tanulók foglalkozásaira vezeti el őt, és a projekt feldolgozásán keresztül segíti az adott szolgálati feladat megoldásához szükséges elméleti ismeretek felelevenítésében és azok gyakorlati alkalmazásában. Szolgálati feladataik végrehajtása során a szükséges mértékben megismertetik a tanulókkal a rendvédelmi vezetékes és vezeték nélküli hírközlés technológiai hátterét és alapjait, bemutatják a hírközlés eszközeit és azok használatát is.

A tananyag megértését gamifikáció, 3D képi eszközök és a digitális technológia használata segíti elő. A projekt végére a tanuló képes lesz rendeltetésszerűen használni a különféle rendvédelmi híradástechnikai eszközöket.

A projekt feldolgozása során a tanulók összehasonlításhoz kutatómunkát végeznek, rádió kommunikációs gyakorlaton vesznek részt, ahol különböző problémákkal szembesülnek, melyek megoldása során lehetőséget kapnak a vizsgálódásra is. A projekt zárása pedig egy kihívás, amikor egy virtuális szabadulószobából kell kijutniuk a projekt során szerzett ismereteik felhasználásával.

A projekt végcélja, hogy mindenki készségszinten, szakszerűen tudja használni a hírközlési eszközöket, ezt bizonyítandó az elsajátított ismeretekről és a megszerzett gyakorlati tapasztalatokról - különböző formában - rövid összefoglalókat készítenek egy virtuális faliújságra, ami a projekt produktuma lesz, egy áttekinthető, mindenki számára érthető és elérhető ismereteket tartalmazó tudásbázis, megjelenése szempontjából pedig rgy virtuális tabló.

Polly, a virtuális mentor projekt bemutatása - Youtube

Projektdokumentáció - Sway

Digitális témahétDigitális témahétDigitális témahétDigitális témahétDigitális témahétDigitális témahét

Megjelent: 530 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 27 április 2022 11:17