Fõ tartalom

péntek, 04 szeptember 2020 07:22

GyakorlatON - Tanulóink tapasztalatai nyári területi szakmai gyakorlatukról

Írta: Molnár Renáta; Bársony Bálint Botond; Horváth Vivien; Mirki Boglárka Kíra
Értékelés:
(0 szavazat)

"A kint eltöltött idő megmutatta, hogy ez már nem az iskolapad, és nem a szimulált szituáció. Helyt kellett állni minden pozitív, ill. negatív körülmény ellenére is. Az ott eltöltött idő számomra megmutatta, hogy érdemes ezt a szakmát választani, és megéri küzdeni, hogy rendőr lehessek."

Molnár Renáta
A vírushelyzet miatt távoktatással megfűszerezett 2019-2020 tanév zárásaként, a csapatszolgálati képzést követően nyári területi szakmai gyakorlat végrehajtására került sor.

Kinevezésem előtt a szolgálati hely választásánál, ahol lehetőség volt a megyét kiválasztani, Borsod megyét jelöltem az első helyen. Két szóbeli elbeszélgetés után kérésemre a szolgálati helyem és így a területi szakmai gyakorlatom helyszíne is, a Miskolc Rendőrkapitányság Vasúti Rendőrőrse lett.

Pozitív élmény számomra, hogy szakmai tudásomat ott fejleszthetem, ahol a kezdetektől szerettem volna. Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani tapasztalataimat, annak fényében, hogy igazán szerencsésnek érzem magam. A területi gyakorlat során szerzett élmények megerősítették bennem a rendőri szakma iránti elhivatottságot, és a további ismeretek elsajátításához szükséges szorgalmat. Úgy érzem jól döntöttem, amikor ezt a hivatást választottam.

A területi gyakorlatunk első lépése - a kinevezés – nem a tradicionális módon és helyszínen valósult meg. A vírushelyzet miatt mindenkinek, a területi szerve, vagyis esetemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság adott otthont a rendezvénynek, melyet követően azonnal meg is kaptam a szolgálati felszerelésem.

Miskolci Rendőrkapitányság Vasúti Rendőrőrsére neveztek ki, amit örömmel vettem tudomásul, mivel a napi szolgálati feladatok nem csak az „utcai” járőrszolgálat ellátására szorítkoztak, hanem a vasúti közlekedés objektumaiban, illetve a vasúti járműveken, az utasforgalom rendjének fenntartására is.

A vonatkísérés során a szolgálati feladatunk a vonatszerelvényen, valamint az adott útirányon található állomások, megállóhelyek közrendjének biztosítása, vagyonbiztonság megóvása.

Molnár RenátaMolnár RenátaMolnár Renáta

A szolgálatban történő intézkedések során gyakorlatban is elmélyítettem, az igazoltatásra, az átvizsgálások végrehajtására, az előállítás, elfogás foganatosítására vonatkozó ismereteimet. Gyakoroltam az intézkedéseket és részt vettem azok dokumentálásában részben önállóan, részben a mentorom irányítása mellett.

A közrendvédelmi szolgálati feladatokon túl tapasztalatot szereztem a közlekedésrendészeti intézkedések momentumaiban, mely magába foglalt álló- és mozgóellenőrzést, és az ittas vezetők kiszűrését.

A gépkocsizó és gyalogos járőri feladatokon kívül érdeklődök egyéb szolgálati feladatok iránt is, mint például körzeti megbízotti munkakör.

A Vasúti Rendőrőrs Vezetősége, állománya rendkívül segítőkész magatartást tanúsított, maximális felvilágosítást kaptam kérdéseimet illetőleg, továbbá azt tapasztaltam, hogy teljes értékű kollégaként kezeltek.

Molnár Renáta

Bársony Bálint Botond
2020. 07.01. - 2020.08.31. között a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályán láttam el szolgálatot járőrtársi beosztásban.

A fent említett időszak nagyon tanulságos volt számomra. Az első napokban betekintést nyertem a mindennapi szolgálatellátásba. Megismertem a helyi sajátosságokat, a kapitányság felépítését, az ott dolgozó kollégákat, a nappalos és az éjszakás szolgálat „ízét” és eltérő ritmusát. Az ott eltöltött idő során alkalmaztam a rendszeresített RZS-NEO programot, az alkalmazott mérőeszközöket és a használt digitális informatikai és kommunikációs eszközöket. Eligazításokon a munkavégzés előtt, a szolgálat végeztével pedig a beszámolásokon vettem részt. Ahogy teltek a napok egyre több helyzetet kellett megoldani, amit sikeresen el is végeztem. A rendőri szakma több, apró területébe nyerhettem egy kis betekintést és ezt a tudást a későbbi szolgálatellátás során kamatoztatni tudok.

A mindennapok egyik alap tevékenysége az iratrögzítés, melyet a legtöbbször én végeztem el. Ezzel is tanulva még több formai, ill. tartalmi követelményt, mellyel a saját munkámat tudom a későbbiek folyamán megkönnyíteni. A kollégákkal igyekeztem a közös hangot megtalálni és együttműködésben dolgozni, melyet úgy érzem maradéktalanul teljesítettem. Egy olyan különleges család része lehetek, amely nem található meg minden munkahelyen. A kollégák mindvégig segítőkészek voltak velem, és ha valamiről kérdéseim voltak, azokra választ kaptam.

A kint eltöltött idő megmutatta, hogy ez már nem az iskolapad, és nem a szimulált szituáció. Helyt kellett állni minden pozitív, ill. negatív körülmény ellenére is. Az ott eltöltött idő számomra megmutatta, hogy érdemes ezt a szakmát választani, és megéri küzdeni, hogy rendőr lehessek.

Bársony Bálint Botond

Horváth Vivien
Az állomány számára fontos és várt pillanat volt, az eskütétel, amely az idei évben a Korona vírus miatt nem a megszokott hagyományok szerint zajlott le. A 2019/2021-es évfolyam a kinevező területi szervek által megrendezett eskütételeken vett részt, és vált 2020. július 1-jén próbaidős rendőr őrmesterré.

A kinevező szerv szerinti nyári gyakorlaton eltöltendő szolgálataim a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitányságon teljesítettem. Az érkezésem után megismerhettem a kapitányság felépítését, a vezetőket és az ott dolgozókat, akik mindenben segítettek, hogy „újoncként” könnyebben és gördülékenyebben teljen az ott töltött gyakorlati idő.

Legtöbbször gépkocsizó járőrszolgálatot láttam el, ahol megtanulhattam és gyakorolhattam a rádióforgalmazást, igazoltatást, alkoholszonda használatát, majd a bírság kitöltésének menetét. Jelen lehettem helyszínbiztosításon rendkívüli halálesetnél és balesetnél. A tapasztalt hivatásos állományú dolgozók mellett a jelentések és feljelentések írásának megtanulása sem okozott nehézséget.

A gyakorlaton eltelt idő alatt a szolgálatok ellátása során végzett intézkedésekből rengeteg elméleti és gyakorlati szakmai tudásra tehettem szert. Az iskolában tanult elméletet teljesen kiegészítette a nyáron szerzett gyakorlati tapasztalat, melyeket biztosra veszem, hogy a szeptembertől folytatódó tanulmányaimban tudok majd hasznosítani.

Mirki Boglárka Kíra
2020.08.06-án tele izgalommal és lelkesedéssel érkeztünk meg a Miskolci Rendvédelmi Technikumba. Az első nap ismertettek velünk mindent, ami ránk vár majd elkövetkező tanévben. Lövei László r. ezredes úr tájékoztatott a következő évben ránk váró kihívásokról, és a szakma szépségéről.

2020.08.07-én a Miskolci Rendőrkapitányságon kezdetét vette a szakmai gyakorlat, melyet már nagyon vártunk. Az első nap eligazítással kezdődött, ahol köszöntöttek minket és ismertették velünk a kapitányság szervezeti felépítését és az egyes szolgálati ágakat. Ezt követően került sor a munka- és adatvédelmi oktatásra.

Az osztály kisebb nagyobb csoportra volt osztva és felváltva teljesítettünk szolgálatot a járőr alosztályon, a fogdán és a közlekedés rendészeten. Ezen kívül voltunk a szolgálatparancsnok mellett, az elővezető csoportban és az igazgatás rendészeten is. Mindenki sok információval és tapasztalattal gazdagodott. Láttunk éles helyzetben intézkedő rendőröket és láttuk mennyi adatot kell feljegyezni minden intézkedés során, melyre a későbbiekben szükségük lesz. Bepillantást nyertünk a közlekedési balesetek helyszínelési feladataiba is.

Mindenki számára nagyon hasznosan telt el ez a másfél hét és mindenki nevében mondhatjuk, hogy tapasztaltabbak lettünk mind szakmai téren és az élet terén is. Köszönjük szépen a Miskolci Rendőrkapitányságnak ezt a jó hangulatú és tanulságos másfél hetet.

Nyári területi szakmai gyakorlat

Megjelent: 2377 alkalommal